Κυριακή, 9 Απριλίου 2017

ΔΗΜΟΤΙΚΟ PET ALERT

ΔΗΜΟΤΙΚΟ PET ALERT

Παρακάτω καταγράφονται οδηγίες οργάνωσης της αναζήτησης κατοικίδιών που χάνονται στα πλαίσια ενός Δήμου. Η οργάνωση του «Δημοτικού» PET ALERT προϋποθέτει την ενεργοποίηση ομάδας εθελοντών που θα οργανώσει το «Δημοτικό» PET ALERT και θα φροντίζει για την συνεπή λειτουργία του.

ΣΤΟΧΟΣ
Ο στόχος είναι σε περίπτωση απώλειας κατοικίδιου ενός κατοίκου του Δήμου να υπάρχει σωστή και άμεση ενημέρωση πολλών ενδιαφερομένων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην άμεση ανεύρεση του κατοικίδιου.

ΠΕΡΙΟΧΗ
Αφορά τον Δήμο ολόκληρο, για παράδειγμα στον Δήμο Διονύσου, τις περιοχές Διόνυσος, Άνοιξη, Δροσιά και Άγιος Στέφανος

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΑΦΙΣΑΣ
Η απώλεια κατοικίδιου είναι σπάνιο, στατιστικά, γεγονός και συμβαίνει ελάχιστες φορές στην ζωή ενός ανθρώπου. Στον πανικό της απώλειας του ζώου και με δεδομένη την άγνοια στο «επικοινωνιακό» κομμάτι, πολλές φορές ο ιδιοκτήτης του ζώου δεν ξέρει πώς να φτιάξει μια σωστή αφίσα. Βλέπουμε μικρή φωτογραφία και μεγάλο αριθμό τηλεφώνου. Βλέπουμε φωτογραφία, χωρίς περισσότερα χαρακτηριστικά, πχ χρώμα κολάρου, χρώμα ζώου κλπ.
Η προσπάθεια ΔΗΜΟΤΙΚΟ PET ALERT έχει ως πρότυπο μια αφίσα επί της οποίας θα βάζουμε την φωτογραφία του απολεσθέντος ζώου και τα σχετικά (απαραίτητα) στοιχεία.
Ο υπέρτιτλος είναι PET ALERT έτσι ώστε να είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε μήνυμα αναζήτησης του ζώου.
Ο ιδιοκτήτης θα επικοινωνεί με την οργανωτική ομάδα ηλεκτρονικά, θα στέλνει την φωτογραφία του ζώου και τα απαραίτητα στοιχεία (πότε χάθηκε, σε ποια περιοχή, χρώμα ζώου, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, χρώμα κολάρου, τηλέφωνο επικοινωνίας και ότι άλλο κριθεί εξαρχής απαραίτητο).
Με ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή φτιάχνουμε την έγχρωμη αφίσα για να την στείλουμε στους ενδιαφερόμενους και θα στείλουμε και αντίγραφο στον ιδιοκτήτη αν θέλει να την χρησιμοποιήσει για να κολλήσει αφίσες σε άλλα σημεία.

ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Στόχος βασικός της προσπάθειας είναι να καταφέρουμε σε ελάχιστο χρόνο, με ένα πάτημα του κουμπιού, να ενημερώσουμε μεγάλο αριθμό ανθρώπων του Δήμου που θα εισφέρουν στην αναζήτηση του χαμένου ζώου.
Για τον σκοπό αυτό θα προετοιμάσουμε μια βάση δεδομένων που θα περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες.
Η πρώτη κατηγορία είναι επαγγελματίες σχετικοί με τα ζώα (κτηνίατροι, Pet Shops κλπ), στους οποίους ενδεχομένως να απευθυνθεί κάποιος αν βρει το χαμένο ζώο.

Η δεύτερη κατηγορία είναι όλοι όσοι θα έχουν συμφωνήσει να αναρτήσουν άμεσα, και για διάστημα μιας εβδομάδας, την αφίσα με το χαμένο ζώο. Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται καταστήματα, σχολεία, φροντιστήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις κλπ.
Η τρίτη κατηγορία είναι κάθε ιδιώτης, κάτοικος της περιοχής, που θα ενδιαφέρεται να ενημερωθεί άμεσα και να συμμετάσχει, με όποιον τρόπο κρίνει αυτός, στην προσπάθεια ανεύρεσης.
Για να δημιουργηθεί η βάση δεδομένων επικοινωνίας θα ξεκινήσει μια συστηματική προσπάθεια ενημέρωσης των ανθρώπων αυτών για την πρωτοβουλία. Θα σταλεί μια επιστολή (θα γίνει φωτοτυπία και θα διανεμηθεί με το χέρι σταδιακά) που θα τους ενημερώνει και θα ζητάει από όποιον θέλει να μπει στην λίστα να στείλει επιβεβαίωση με ένα email.
Στην δεύτερη κατηγορία θα δημιουργηθούν δυο διαφορετικές λίστες. Οι συνεργαζόμενοι που μπορούν να τυπώσουν την αφίσα με δικά τους μέσα και οι συνεργαζόμενοι που δεν έχουν δικά τους μέσα για εκτύπωση της αφίσας αλλά επιθυμούν να αναρτήσουν αφίσα αν τους προσκομισθεί. Η δεύτερη κατηγορία αυτή θα γνωστοποιηθεί στον ιδιοκτήτη του ζώου για να φροντίσει, αν το επιθυμεί, να τους παει αφίσες να αναρτήσουν.
Στις περιπτώσεις των σχολείων θα γίνει επικοινωνία ώστε να ευαισθητοποιηθούν ιδιαιτέρως τα σχολεία, να αναδείξουν την σημασία που έχει να βοηθηθεί αυτός που έχασε το κατοικίδιό του και να διαθέσουν συγκεκριμένο χώρο στο σχολείο που θα αναρτούν τις αφίσες.
Όπως είναι αυτονόητο, τα στοιχεία επικοινωνίας όλων όσων είναι στην βάση δεδομένων (τα emails βασικά) δεν θα κοινοποιηθούν σε κανέναν τρίτο για κανένα λόγο.

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟΥ
Η υπηρεσία θα παρασχεθεί δωρεάν στους ιδιοκτήτες που θα χάσουν το κατοικίδιό τους. Βασική τους υποχρέωση θα είναι να μας ενημερώσουν αν βρεθεί το κατοικίδιό τους ώστε να ενημερώσουμε τους συνεργαζόμενους να καθηλώσουν την αφίσα.
Υποχρέωση του ιδιοκτήτη είναι η αποκαθήλωση όλων των αφισών που ο ίδιος θα τοποθετήσει.
Προαιρετικά παροτρύνουμε να ενισχύσουν οικονομικά μια Φιλοζωική με ότι ποσό επιθυμούν, εξηγώντας την δράση της Φιλοζωικής.

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ
Στην ιστοσελίδα που θα δημιουργηθεί (μπορεί να είναι υπό μορφή blog) θα αναρτούμε τις αφίσες για μεγαλύτερο διάστημα της μιας εβδομάδας (που θα αναρτώνται από τα καταστήματα). Επίσης θα επιδιώξουμε να έχουμε φωτογραφίες των αδέσποτων ζώων του Δήμου και θα προσθέτουμε ένα αδέσποτο που θα πρωτοεμφανιστεί στην περιοχή μας (αφού ενδεχομένως θα είναι απώλεια από ένα σπίτι).
Στην ιστοσελίδα θα βρίσκονται τα στοιχεία όλων των συνεργαζομένων καταστημάτων, υπό μια μορφή «διαφήμισης» για την ευαισθησία που επιδεικνύουν. Επίσης θα βρίσκονται τα στοιχεία όλων των μελών της πρώτης κατηγορίας (επαγγελματίες σχετικοί με τα ζώα (κτηνίατροι, Pet Shops κλπ)), προς πάσα χρήση.

ΣΕΛΙΔΑ FACEBOOK

Θα δημιουργηθεί και μια σελίδα στο Facebook με χαρακτηριστικό όνομα (πχ PET ALERT ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ) στην οποία θα αναρτώνται οι αναζητήσεις, οι ανευρέσεις και κάθε σχετικό θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου